TO-DO or NOT-TO-DO LIST? Aceasta-i întrebarea.
Cei mai mulţi dintre noi ne petrecem o bună parte din zi la muncă pentru că trebuie să câştigăm bani, notorietate şi recunoaştere. Majoritatea ne construim liste cu ce avem de făcut, ne organizăm munca cu scopul de a fi cât mai productivi şi cât mai eficienți.
Lecţia numărul 1 pe care o învăţăm despre organizare este să producem o TO-DO-LIST.
Dar atunci când pregătim o astfel de listă nu luăm în considerare şi lucrurile pe care trebuie să NU le facem. Este foarte bine că avem o listă “to-do” şi un plan zilnic, însă sunt lucruri care ne pot distrage. Iar dacă nu suntem atenți, ele se strecoară pe nesimţite între activităţile planificate şi ne irosesc timpul.
Oare este eficient să facem şi o NOT-TO-DO LIST? Răspunsul nostru: DA!
Motivul este simplu: ceea ce nu facem determină ceea ce putem face. Atunci când spunem DA unor activităţi (unele chiar minore), spunem NU unei infinităţi de activităţi, printre care şi celor cu adevărat importante şi relevante pentru scopurile noastre.
În acest episod, Andy și Remus îți prezintă avantajele și dezavantajele celor două tipuri de liste, psihologia din spatele lor și modalități de a le folosi eficient.
Episodul 14
Prima jumătate
01:50 TO-DO LIST este un instrument bun sau rău?
05:50 Mindset și Timing legate de TO-DO LIST
08:30 Efectul Zeigarnik și influența sa
10:00 Folosirea calendarului pentru priorități (3 pe zi)
12:20 Regula celor 30%
13:40 Cum folosește Andy agenda
15:40 Cum planifici când lucrezi într-un mediul standardizat
18:40 Modul de filtrare al oportunităților
20:40 Caracteristici negative și pozitive ale TO-DO LIST
A doua jumătate
28:40 Cum spui NU – tehnica lui Warren Buffett
32:50 Cheia productivității: FOCUS
34:45 Ce include NOT-TO-DO LIST
38:35 Cum te asiguri că ce pui în liste este aliniat cu tine
42:05 Costul de oportunitate și efectele sale
44:00 Concluzii și cuvânt de final
Episodul 14
Care sunt cele mai puternice lecții pe care le-ai extras din acest podcast?
Ce subiect legat de Time Management dorești să discutăm în episoadele următoare?
6 Comentarii
Înaintează un Comentariu

Master My Time
Telefon: +40 727 432 433
E-mail: contact@mastermytime.ro
Telefon: +40 727 432 433
E-mail: contact@mastermytime.ro
Ce parere aveti despre metodele de prioritizare a activitatilor: a lui Stephen Covey, bazata pe urgenta si importanta si a lui Brian Tracy – Eat That Frog si metoda ABCDE? Va propun sa includeti aceste metode intr-unul din episoadele voastre viitoare si sa ne impartasiti parerile voastre, precum si alte sugestii de prioritizare. Multumesc!
Ramona, ai pus degetul pe rana!
Matricea U-I, atat de des mentionata cand vine vorba despre Time Management, are, in opinia mea, un efect invers. Cei care o folosesc ajung sa lucreze, in final, pe matricea altora pentru ca lipseste a treia dimensiune, cea a Semnificatiei, ce este relevant pentru sine.
Alt motiv pentru care nu folosesc aceasta matrice este exact recomandarea de a trai in cadranul 2 (Planificarea: Important, dar neurgent). Ce faci cand ceea ce planifici ajunge aproape de tiermenul limita (adica Urgent)?
Consider ca matricea este incompleta si, psihologic, duce la abandon sau la rezultate nedorite. De aceea folosesc alte instrumente: Piramida prioritatilor (similar cu ABCDE, legata de obiective reale si Semnificatie) si tehnica A SADI.
Despre Eat That Frog pot spune ca sunt rezervat. Am simtit de mult ca nu se potriveste realitatii, fapt confirmat de studiile prezentate in cartea lui Daniel Pink, Cand. Toti, dar absolut toti cei cu care lucrez 1 la 1, mi-au spus acelasi lucru: cand incep cu ce nu le place devin mai putin productivi, le strica efectiv ziua. Adresand aceasta intrebare simt ca si tu ai acelasi semtiment. Foloseste graficul de energie si fa ceea ce este important cand ai varfuri de energie. Eu am in pregatire o carte a carui nume este NU MANCA BROASCA. Detalii in curand.
Felicitări! Va multumesc din suflet ca ma ajutati! Sfaturile voastre trăite si culese din multe experiente ma ajuta foarte mult! Succes in toti ceea se faceti!
Va iubesc Nicoleta!
Multumim frumos, Nicoleta!
Acesta este motivul pentru care facem podcastul, sa oferim suport ascultatorilor prin recomandari practice, traite de noi si de cei cu care lucram.
Mult succes si tie, da valoare mare timpului tau!
Bunaa Andy si Remus, pur si simplu….. geniaaaaaaaal episodul – muultuumesc mult de totfff clar din prima
mi-am facut si eu calendar pe google si NOT TO DO LIST – cred ca pentru mine, cel putin este ff important tot ce ati spus – va multuuumesc
cu multa recunostinta, Corina
Buna, Corina!
Multumim mult pentru feedback!
Ne bucuram ca am reusit sa aducem valoare timpului tau, adica vietii tale.
Cu prietenie,
Remus